Interior Design Solutions

BEFORE

Central Park West kitchen - before

AFTER

Central Park West kitchen - after

One way of dealing with a lack of space is "borrowing" it from an adjacent room. In this case, combining the kitchen with the adjacent maid’s room provided ample space to design a convenient and elegant kitchen suited to the needs and desires of a modern-day family.

The center island can be used for preparing food or for enjoying a casual meal or snack. Since the island is actually where our bachelor client eats most of his meals, we designed comfortable upholstered counter stools for him.

What looks like a range hood actually only has lights. Down-draft ventilation exhausts air to an area below the window. The black granite countertops have a double ogee edge and are topped with a full-height granite backsplash. Instead of electric outlets piercing the granite, we installed plug molding connected to a GFI circuit immediately beneath the upper cabinets.

The entry to the kitchen from the formal area has been turned into a butler’s pantry with a second sink, wine storage, and an icemaker. This makes it easier for two people to work without getting in each other’s way.